0 db
0 Ft
EN / HU
Felhasználó neve / E-mail cím

Jelszó

Elfelejtett jelszó
 
 
 
Megjelenés: 2017
Oldalszám: 0 oldal
Formátum: A/5
ISBN: 978-963-2799-33-9
Témakör: Nyelvtudomány, Pszichológia
Sorozat: Test és lélek


Előkészületben
A babák nyelvi titkai

A könyv egy izgalmas utazásra hív a nyelv világába, ráadásul nem akármilyen társaságban! A túra vezetői a téma legifjabb szakértői, a babák. Ők valami olyanra képesek, ami nemcsak a szülőket ejti ámulatba, de a kutatókat is: játszi könnyedséggel sajátítják el az anyanyelvüket. Vajon hogyan csinálhatják? A pszichológusok és a nyelvészek számos trükköt bevetettek, hogy a nyelvi titkaikról akár a legkisebbeket is kifaggathassák.

Mikortól ismerik fel a mamájuk hangját és az anyanyelvüket? Mennyire tetszik nekik a szüleik nyelve? Hányféle hangot hallanak? Hogyan tanulják meg a szavakat, és mikor jönnek rá, hogy valami többes számban van? A kérdésekre a világ számos nyelve mellett magyar anyanyelvű babáktól is érkeznek válaszok.

Az utazásnak különleges szereplői, állomásai és epizódjai vannak. Kétnyelvű újszülöttek, beszélő cumik, drótos sapkák, doboló nyuszik, wugok, óvodai varázsdobozok, iskolai olvasásórák. Szóba kerül a pápa, Mekk Elek és a nyelvjárások, Antanténusz esete a babákkal és Münchhausen báró története is.

A szerző az újszülött felsírásától, sőt már a magzati kortól kezdve követi végig az első nyelv elsajátításának kalandját. Szórakoztatóan magyarázza el azt, amit a babák már jól tudnak: a nyelv változó és változatos világa sokkal lenyűgözőbb annál, mint ahogy azt a nyelvtanórák szigorú szabályai és unalmas szólistái mutatták.

AJÁNLOTT KÖNYVEK