Megjelent! A Typotex Világirodalom sorozat legújabb tagja - Imma Monsó: Sosem lehet tudni
A Typotex Világirodalom sorozat legújabb tagja - Imma Monsó: Sosem lehet tudni
Tavaszi szünet az ELTE Pulton! Április 16. és 22. között a Könyvespult zárva tar! Nyitás április 23-án.
Hírek

Filozófia előtti filozófia (Farkas Attila Márton)

Más boltokban

Polc.hu::epub

1290 HUF
Filozófia előtti filozófia
Szimbolikus gondolkodás az ókori Egyiptomban


ISBN 978-963-2792-80-4
337 oldal, B/5, fűzve
Webshop ár: 3675 Ft
Ára: 4900 Ft Akciós ár: 3675 Ft

Beteszem a kosaramba. 

Létezik-e filozófia előtti filozófia?

Erre a kultúrtörténeti kérdésre az óegyiptomi teológiában megjelenő emberre, istenre, kozmoszra, keletkezésre, létre és nemlétre vonatko­zó szimbólumok és metaforák elemzése adhat választ. Az egyiptomi bölcselet önmagában ugyan nem létezik, és a vizsgálódást nehezíti, hogy egy rég halott kultúráról van szó, amelynek mégoly gazdag emlé­kei is hiányosak, de az ismerethiánynak az is okozója, hogy ez a szakterület zárt világ, kevés az olyan mű, amelyik a nagyközönség elé tárja a már meglévő eredményeket.

 

Az egyiptomi intellektus, illetve az azt leíró szimbólumok a képi gondolkodáshoz kötődnek. A képek nyelvének megismerése pedig a jelenkori vizuális kultúra szempontjából is jelentős, hiszen azt mutatja be, hogyan lehet ideákat, sőt eszmerendszereket "ikonizálni", vagyis a fogalmiságot képiséggel fölváltani.

 

A szerző az ELTE régész és kulturális antropológia szakán diplomázott, majd egyip­tológia szakon doktorált. Művének különlegessége, hogy a kognitív tudomány eredményeit is szervesen beépíti gondolatmenetébe.

Széljegyzet

0 jegyzet, megjelenítése