Nagy Tavaszi Könyvvadászat április 18-ig minden Typotex kiadvány 35% kedvezménnyel vásárolható meg!
Nagy Tavaszi Könyvvadászat - április 18-ig minden Typotex kiadvány 35% kedvezménnyel vásárolható meg!
Megjelent! A Typotex Világirodalom sorozat legújabb tagja - Imma Monsó: Sosem lehet tudni
A Typotex Világirodalom sorozat legújabb tagja - Imma Monsó: Sosem lehet tudni
Tavaszi szünet az ELTE Pulton! Április 16. és 22. között a Könyvespult zárva tar! Nyitás április 23-án.
Hírek

A harmadik csimpánz felemelkedése és bukása (Jared Diamond)

A harmadik csimpánz felemelkedése és bukása

Fordította: Győrvári Borbála
Második kiadás

ISBN 978-963-2790-73-2
416 oldal, B/5, kötve
Webshop ár: 3120 Ft
Ára: 4800 Ft Akciós ár: 3120 Ft

Ajánlott könyvek és csomagok
Beteszem a kosaramba. 

Elkeserítő, hogy az állatok mennyire hasonlítanak az emberre. És viszont. De a velük való nemes vetélkedésben mi, emberek jutottunk el ahhoz a kiváltsághoz, hogy kipusztíthassuk egész környezetünket, növényestül, állatostul, emberfajostul. Diamond a rokonság alapos - és élvezetes - végigtekintése során azt latolgatja ebben a könyvében, hogy vajon van-e még esély észhez térésünkre. Merthogy nem vagyunk különös anyagból gyúrva; DNS-ünk csak 1,6 százalékban különbözik a közönséges csimpánz és a törpe csimpánz DNS-étől. Őket csak mostanában irtjuk ki, míg a másik kedves rokont, a Neander-völgyi embert már negyvenezer évvel ezelőtt kipusztítottuk.

De pusztító hajlamainkon túl az igazán és kizárólag emberinek tekintett nyelvnek és művészetnek is vannak állati előfutárai, hiszen komoly műértők véltek értékes műalkotásnak állatok által festett képeket.

Diamond ámulatba ejti olvasóját, mikor eljátszik az alapvető „Ehess, ihass, ölelhess, alhass!" biológiai paramétereinek kis módosulásainak gondolatával. Megértjük, hogy civilizációnk, etikánk, életmódunk milyen erős összefüggésben van biológiai mivoltunkkal.

Új nézőpont ez. Fontos tudnunk.

 


 

„A harmadik csimpánz felemelkedése és bukása egy rendkívül olvasmányos stílusban; ám szigorú tudományos alapossággal megírt, rendhagyó portré az emberről. Túlzás nélkül állíthatjuk: zseniális könyv.”

(Takács-Sánta András)

 

„Diamond könyve kötelező olvasmány a biológia-, földrajz- és történelemtanároknak, jó kiindulópont egy kis disputára, annak végiggondolására, hogy mi is az az igazán fontos tudás, amit növendékeinknek át kéne adni. Túlélésünk érdekében.”

(Csorba F. László)

 

„Ez a könyv nem fog mindenkinek tetszeni. Aki azt hiszi, hogy fajunk a természet törvényei felett áll, mindenható, és lényegesen más tulajdonságokkal rendelkezik, mint az »oktalan állatok«, az olvasásakor vélhetően bosszankodni fog. Ám az, aki be meri vallani, hogy az embert is a természet alakította, és ezért viselkedése is olykor »állati«, annak igazi csemege.”

(Kovács Zsolt, Vadon Magazin)

 

„…épp az a meggyőző benne, hogy nem ragad le a (korabeli) genetikai teóriáknál. Csupán beépíti ezeket a felfedezéseket egy nagy ívű, gondolati alapozású konstrukcióba.”

(Iszlai Zoltán, Új KönyvPiac)

Széljegyzet

0 jegyzet, megjelenítése