Megjelent! A Typotex Világirodalom sorozat legújabb tagja - Imma Monsó: Sosem lehet tudni
A Typotex Világirodalom sorozat legújabb tagja - Imma Monsó: Sosem lehet tudni
Tavaszi szünet az ELTE Pulton! Április 16. és 22. között a Könyvespult zárva tar! Nyitás április 23-án.
Hírek

Dimenzióanalízis és alkalmazott modellelmélet (Szirtes Tamás)

Dimenzióanalízis és alkalmazott modellelmélet


ISBN 978-963-9548-77-0
ISBN-10 963-9548-77-4
800 oldal, B/5, fűzve
Ára: 6000 Ft (Elfogyott)

A dimenzióanalízis és az ahhoz fűződő modellelmélet a műszaki és természettudományoknak szinte valamennyi területén eredményesen alkalmazható, elsősorban olyan esetekben, amikor egy probléma analitikus megoldása vagy a feladathoz szükséges kísérletek elvégzése nagyon nehéznek bizonyul, így például a termodinamika, a hőátadás, a folyadékok mechanikája számos feladatánál. Továbbá olyan esetekben is jól alkalmazható, amikor a szükséges mérések valamilyen oknál fogva nem végezhetők el, pl. ha a kísérlet veszélyes, a prototípus nem közelíthető meg, ha az nagyon kicsi vagy nagyon nagy, illetve ha a kísérlet túl hosszú vagy túl rövid időt venne igénybe. Ilyen esetekben modellt kell tervezni és építeni, és azon kell elvégezni a kísérleteket. Ezek eredményeit az ún. "modelltörvény" ismeretében kell "átvetíteni" a prototípusra. Így a modellépítés és az azon való kísérletezés alapja a modelltörvény, amely a dimenzióanalízis segítségével határozható meg.

A könyv tartalmazza az összes elméleti és gyakorlati ismereteket, amelyek a dimenzióanalízis, a modellszerkesztés és modellkísérletezés alkalmazásához szükségesek. A tárgy megértését elősegíti és annak széleskörű alkalmazási lehetőségeit bizonyítja a több, mint 250 részleteiben kidolgozott számpélda a műszaki és természettudományok területéről, valamint a gazdasági, pénzügyi és egyéb területekről. Azt is meg kell említeni, hogy ehhez hasonló szakkönyv magyar nyelven eddig nem jelent meg.

 

Szirtes Tamás okleveles gépészmérnök jelenleg idejét tudományos kutatásnak, tanácsadásnak, írásnak és tanításnak szenteli. A torontói SPAR Aerospace Ltd. volt főmérnöke, a Shuttle Robotoc Manipulator Arm (CANADARM) egyik tervező mérnöke – amely munkáért elnyerte a NASA Achievement Award for Excellence kitüntetést. Több mint 70 tudományos és mérnöki dolgozat, valamint a matematikai logikával foglalkozó egyetemi tankönyv szerzője. Előadott többek között a Budapesti Műszaki Egyetemen, a Miskolci Egyetemen, a kolozsvári Műszaki Egyetemen, a marosvásárhelyi SAPIENTIA magyar nyelvű egyetemen, a montreali McGill, Loyola és Concordia, valamint a stuttgarti és a chicagói egyetemeken, a torontói Fields Institute for Resarch in Mathematical Sciences és a Ryerson Polytechnique-en.
Dr. Szirtes Tamás a SPAR Journal of Engineering and Technology tudományos folyóirat alapító szerkesztője.

Széljegyzet

0 jegyzet, megjelenítése