0 db
0 Ft
EN / HU
Felhasználó neve / E-mail cím

Jelszó

Elfelejtett jelszó
 
Recenziók
review_pic
A székely írással foglakozó olasznak levágták a fejét (2017.02.23)

…Hát olyan gőzfelhőbe kerülünk, hogy a szekérrudat a kis lábujjkánknak látjuk benne. Egy hatalmas tűz fölött óriási fazékban fő valami, egy író nagy kalánnal ájtatosan kavargatja. A tűz körül ezrei vannak a szanszkrit, szláv, germán, görög, latin, hindu, finn, török, tunguz, néger, inka, indián stb. mitológiai köteteknek. Piros menyecskék apró darabokra vágják őket, és úgy öntik bele a gőzölgő fazékba. Elámulok: – Mi a fészkesfitty-ősmagyarság ez?– Az a híres író főzi itt az ősmagyar mitológiát. Még csak a patagón mitológia hiányzik hozzá. De azt csak feketepiacon lehet kapni, erre pedig nem futja az ősmagyar büdzsé. – írja egy helyütt ősmagyarságkutató rémálmáról Szabó Dezső, és bár az írás megjelenése óta eltelt háromnegyed évszázad, ma sincs könnyű helyzetben, aki a magyarság történelmében próbál eligazodni.

review_pic
Az ökológiai lábnyom határai (2017.02.23)

Vannak szavak, amelyek jelentése az idővel, vagy pláne a folyamatos használattal, elkopik. A pár évtizeddel ezelőtt útnak indult környezetvédelmi mozgalmakkal kapcsolatban ez különösen igaz. Egyik legszebb példa maga a „fenntartható” szó, ami annyira felkapott és divatos lett, hogy már a csapból is folyik, tömegek használják sokszor olyan értelemben, ami az eredeti jelentéstől távolabb már nem is állhatna, ezáltal pedig szinte értelmetlenné vált, mint környezetvédelemre buzdító hívószó. Persze hívószónak még használható, a valódi jelentés azonban már kikopott mögüle. A másik nagyon jó példa az ökológiai lábnyom, aminek elemzésével ez a könyv is foglalkozik. Az ökológiai lábnyom fogalmát a 20.

review_pic
Ördögi körök (2017.02.14)

Kegyetlenül jó agytorna ez a könyv, különösen ajánlható fejlesztőknek és más hivatásos problémamegoldóknak! Szintúgy mindenkinek, aki szereti logikai, matematikai vagy épp filozófiai feladatokon kipróbálni, és fejleszteni is elméje erejét. Kiválóak ehhez a fő témát jelentő sajátos paradoxonok. Az ördögi kör itt a körben forgó okfejtés, az önmagára hivatkozás logikai mechanizmusa. Ezeket a logikai csapdákat elemzi, megmutatva paradox sajátosságaikat. Úgy érdekes olvasni, hogy az ember jól végiggondolja, amit a szerző mond, és kialakítja a saját véleményét, akár az övével vagy az általa idézettekkel szemben is. A tartalomról „Az ördögi kör néha annyira jól álcázza magát, hogy bedőlünk neki, és képtelenségekre jutunk. Ez az ördögi körök ördögi arca, rossz oldala. Ennek szenteljük könyvünk első részét. (...

review_pic
Amihez Leonardo da Vinci hozzáért, az arannyá változott (2017.02.06)

Ha az Úristent nem vesszük ide, kétségkívül Leonardo da Vinci az a művész, akiről a legtöbb írás született. – ezzel a beszédes sorral kezdte Leonardo című könyvét (cikkünk a kötetről itt olvasható) Daniel Arasse (1944-2003) francia művészettörténész és italianista. A több mint 400 oldalas kötet eredetileg 1997-ben jelent meg francia nyelven. A szerző arra a nem kis feladatra vállalkozott, hogy megfesse Leonardo da Vinci portréját, és elképesztő alapossággal elemezze művészi munkásságát. A Leonardo tavaly év végén jelent meg magyarul a Typotex Kiadónál, ugyanott, ahol Arasse további négy könyve is. A kötet megjelenése kapcsán Martos Gábor művészeti író, és a könyv egyik fordítója, Marsó Paula beszélgetett február 1-jén az Írók Boltjában.

review_pic
Az ókor üzenete (2017.02.06)

A fülszöveg intellektuális kaland­regényként definiálja Stephen Greenblatt írását. Ebből azonban csak az intellektuális jelző állja meg helyét. Nem kalandregényt olvashatunk, hanem igaz történetet egy kétezer évvel ezelőtt élt római költő, Lucretius – az emberiség kultúrájára rendkívüli hatású – ezer évig rejtőzködő verses értekezésének felfedezéséről, és mai szemmel nézve döbbenetesen modern téziseiről. A tudós szerző – harvardi tanár és neves Shakespeare-kutató – sokrétűen dokumentálja művét, többek között szerencsésen fennmaradt korabeli idézetekkel, a szöveg jobb megértéséhez pedig gazdag jegyzetanyagot és hatalmas bibliográfiát mellékel.

review_pic
Jön Mordor és felfal minket, avagy a szlávok titkos története (2017.02.03)

Ukrajna, trinyó, hardkor. Posztszovjet pusztaság, betonvárosok, nyomor, vodka. Érinthetetlen bábuskák, alkoholisták, Adidasban feszítő fiatalok, kenőpénzből házat építő rendőrök, Kárpátalja, Fekete-tenger, nyugat-ukrán szeparatista mozgalom. Kis-Oroszország. Ezekre az Ukrajnával kapcsolatos sztereotípiákra épít és erősít rá az első lengyel gonzó-riport, Ziemowit Szczerek tollából. Szczerek végzettségére nézve jogász és politológus, utóbbi minőségében az európai szeparatista és regionalista mozgalmakat kutatta. Ezen kívül lelkes hátizsákos utazó a közép- és kelet-európai országokban, író, újságíró, fordító. Ez a négy dolog pedig összefügg: ő a lengyel fordítója a gonzó műfaj feltalálójának, Hunter S. Thompsonnak, a Jön Mordor és felfal minket, avagy a szlávok titkos története pedig az ukrajnai utazásai ihlette gonzó-riport.

review_pic
Jön Mordor - Lengyel gonzo Ukrajnából (2017.02.02)

Mint két éve Kolozsvárott is élő „tápiai” – az erdélyi magyarok a magyarországi magyarokat „táposoknak” mondják; gyenge csontozatunkra, csökevényes izomfejlődésünkre, vattával kipárnázott, kicsi, lapos krecliben való púderszagú neveltetésünkre célozván szubtilisen –, Szczerek magyarul most megjelent könyvéből arra döbbentem rá, hogy a lengyelek úgy vannak Ukrajnával, ahogy a táposok nagy része Erdéllyel. Nosztalgia, szentimentalizmus, a lengyelségtől amúgy sem túl távoli romantika, amputáció utáni reménykedő érzetek a hiányzó végtagban.Egyszer jártam Lwówban (nekünk: Lemberg, az ukránoknak: Lviv), még az átkos volt, de már Gorbacsov, vonattal közlekedtem oda, hogy majd repülőre kapjak, azzal Leningrád, onnan meg vonat Helsinkibe, ott volt valami hivatalos dolog, de az utat nem fizették.

review_pic
Leonardo (2017.01.30)

Leonardo a csodálatos reneszánsz legsokoldalúbb zsenije volt, és sokak szerint a modern mérnök első prototípusa. Életműve a sokrétűségével és úttörő kísérletezéseivel minden idők talán legkiemelkedőbb alkotó tevékenysége - ezt mutatja be, igen részletes elemzéssel és sok szép reprodukcióval ez a 440 oldalas monográfia.Arasse a Typotex honlapjáról idézve a francia "Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales: Társadalomtudományi Felsőfokú Iskola) művészettörténeti és elméleti kutatócsoportjának vezetője, nagy jelentőségű művek szerzője volt." A Typotexnél négy további műve is megjelent.A Typotex ajánlójából: "Leonardo da Vinci egyszerre volt festő, szobrász, városépítész, mérnök és feltaláló - ezt a szerteágazó pályafutást a kutatók ritkán értelmezik egységes egészként.

review_pic
Kaméleonként rejtőznek, mégis irányítják az életünket (2017.01.30)

Vérprofi, hidegfejű manipulátorok, akik saját céljaik érdekében eszközként használják fel embertársaikat, miközben kínosan ügyelnek rá, nehogy leleplezzék őket – ők a machiavellisták, akik ráadásul köztünk élnek. De vajon hogyan ismerjünk fel egy machiavellistát? Mi a különbség köztük és a pszichopaták között? Ezekre a kérdésekre is választ ad az a könyv, ami Bereczkei Tamás, a pszichológiai tudományok MTA doktorának tollából származik. A megtévesztés pszichológiája – Machiavellizmus című kötet tavaly év végén jelent meg a Typotex Kiadónál, a könyvről szóló cikkünket itt olvashatod. A szerző január 26-án az MTA Könyvtárának Konferenciatermében mesélt új kötetéről, beszélgetőtársa pedig Berkics Mihály szociálpszichológus, az ELTE Pszichológiai intézetének adjunktusa volt.

review_pic
Kedvenc könyvem 2016-ban - Ljudmila Petrusevszkaja: Rémtörténetek (2017.01.26)

Orosz. Szovjet. Sötét. Groteszk. Misztikus. Őrült. Abszurd. Szép. Azt hiszem, ezek azok a szavak, amelyek először eszembe jutottak, amikor befejeztem Ljudmila Petrusevszkaja elbeszéléskötetét, a Rémtörténeteket. A Typotex Kiadó igényes Világirodalom sorozatának újabb darabja, azt hiszem, teljességgel egyedülálló a 2016-os év könyvei között, de nehéz párját találni a régebbi kötetek között is. A két tucat szöveget tartalmazó gyűjtemény ugyanis nem hagyományos novellákat tartalmaz, hanem – az írónő szavai szerint – dalokat, allegóriákat, rekviemeket és meséket.