0 db
0 Ft
EN / HU
Felhasználó neve / E-mail cím

Jelszó

Elfelejtett jelszó
 
 
 
Kiadás: 2017
Megjelenés: 2017
Oldalszám: 0 oldal
Formátum: B/5
ISBN: 978-963-2799-35-3
Témakör: Történelem

Eredeti ár: 3500 Ft

Előkészületben
Turulok és Árpádok
Nemzeti emlékezet és koratörténeti emlékek

Megfújhatta-e a Lehel vezér Lehel kürtjét? Milyen kard lógott Árpád oldalán, amikor vitézei élén belovagolt a Kárpát-medencébe? És milyen kengyel volt a nyergén? Lehet-e egyáltalán válaszolni ezekre a kérdésekre anélkül, hogy megtalálnánk Árpád vagy vezérei sírját? Ha nem, akkor Munkácsy Mihály Honfoglalás című képének szereplői vagy a Hősök terén álló Árpád-szoborcsoport alakjai miért éppen azt a ruhát, lószerszámot, fegyverzetet viselik, amit a művészek megálmodtak? Miközben Langó Péter ezekre a kérdésekre keresi a választ, sokkal mélyebbre ás és fontosabb problémákra is rátapint: érdekes-e az évszázadokon át formálódó kollektív nemzeti emlékezet szempontjából, hogy Árpád lovának fejdíszére csillagot és félholdat hímeztek, netán más mintát, vagy esetleg nem is volt a lónak fejdísze? Vagy hogy Lehel kürtjét mikor és hol készítették, és lehet-e bármi köze Lehel vezérhez? És ha mindez nem annyira fontos, akkor a régész felteszi a kérdést: mi értelme van régészeti kutatásokat végezni abban a tudatban, hogy a társadalmi tudatot soha nem fogják tudni úgy formálni, mint az évszázados festmények és szobrok?
A könyv foglalkozik a felelősség kérdésével is: a művész vagy az állami vezetők felelősségre vonhatók, amikor szorosan összefonódva monumentális és reprezentatív alkotásban próbálják megragadni a történelem egy szeletét? Vagy soha nem is volt cél megragadni a valóságot, mindig is a valóság formálása volt a cél? A művésznek ragaszkodnia kell a történeti kutatások eredményeihez, és ha ezek hiányosak, akkor (Wittgenstein szavait átfogalmazva) amit nem lehet lefesteni, arról inkább hallgatnia kell? Vagy József Attilát követve az igazat mondja, ne csak a valódit?
Évszázados vitát boncolgató könyvében Langó Péter elvisz bennünket Munkácsy Mihály és Zala György műhelyébe, megismerteti velünk a 19. századi akadémiai vitákat hitelességről és nemzeti emlékezetről, és bemutatja, hogyan birkózott egymással a 19-20. század fordulóján a Millennium eufóriájában vagy éppen a Tanácsköztársaság nemzeti szimbolikát kiiktató diktatúrája idején az állam, a művészek, a történészek, a régészek, illetve az értő és a laikus közönség.

AJÁNLOTT KÖNYVEK