Ez az oldal sütiket használ
A www.typotex.hu webáruházának felületén sütiket (cookies) használ, vagyis a rendszer adatokat tárol az Ön böngészőjében. A sütik személyek azonosítására nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek. Az oldal használatával Ön beleegyezik a sütik használatába. További információért kérjük, olvassa el adatvédelmi elveinket!
0 db
0 Ft
Felhasználó neve / E-mail cím

Jelszó

Elfelejtett jelszó
 
 
 
Megjelenés: 2010
Oldalszám: 156 oldal
Formátum: A/5
ISBN: 978-963-2791-53-1
Témakör: Evolúció, Ökológia
Sorozat: Szokatlan szempontok

Eredeti ár: 2200 Ft
Webshop ár: 1650 Ft

KOSÁRBA
Génmódosított növények
Mire jók?

Génmódosított növények – Mire jók?

IPM
2010-12-31

A GMO-k (Genetically Modified Organisms - genetikailag módosított élőlények) egyre inkább a mindenna­pi életünk részei. Emberi gént hor­dozó GM-baktériumok állítják elő például azt az inzulint, amivel a cu­korbetegeket kezelik nap mint nap. A nagyüzemi mezőgazdálkodás részévé váltak olyan szója-, gyapot-, repce- és kukoricafajták, amelyek­nél szintén genetikai módosítással érték el, hogy bizonyos kártevőknek és gyomirtó szereknek ellenálljanak. E növényfajtákat gyakran szaba­dalmak védik, amelyek tulajdonosai befolyásos multinacionális cégek, és sokak szerint csak ezek profitjának növelésére szolgál a technológia.

De miért gondoljuk, hogy a világ összes termelője, az USA-tól Brazílián át Kínáig, mind csak az agresszív marketingnek dől be, és a GM-növények valójában nem is jók nekik? Miért veszik meg a drágább GMO-magot, ha senki sem kényszeríti rá őket? „A világ mezőgazdái józan üzletemberek, nem könnyen becsapható idióták." Azt vásárolják, amivel nagyobb termést érhetnek el kisebb ráfordítással. A rovarkártevőre rezisztens GM-növé­nyek maguk termelik a rovarokra nézve mérgező anyagokat, nem kell őket permetezni, amivel töméntelen vegyszertől kíméljük meg magunkat és a környezetünket. Az ilyen növények termelésénél nem kell mélyszán­tást végezni, és jelentősen csökken a C02-kibocsátás is. Az Európában is engedélyezett GM-kukorica kukoricamoly-rezisztenciája szoros összefüggésben van azzal, hogy jelentősen csökkent a GM-kukorica Fusarium gombafertőzöttsége is, amely gomba emberre veszélyes mérgeket termel. Venetianer Pál könyvében rendkívül közérthetően magyarázza el, hogyan készülnek a GM-növények, és bemutatja a GM-mezőgazda-ság világhelyzetét. A semleges szakértő nézőpontjából járja körbe a GMO előnyeit és az élet különböző területein felvetett problémákat, az etikai, vallási, biológiai, gazdasági, szociális, ökológiai, élelmiszer-biz­tonsági kérdéseket.

A könyvet olvasva világossá válik, hogy az érzelmekkel és indulatokkal teli nyilatkozatok jelentős része mögött a tájékozatlanság és az ismeret­lentől való félelem áll. A tiltakozók derékhadát alkotó zöldszervezetek szépen prosperálnak, miközben a szó szoros értelmében együgyűek, mert kizárólag egyetlen szempontot hajlandók figyelembe venni. Nem ártana eldönteniük, hogy mi ellen tiltakoznak, mert a génmódosítás, az alacsonyabb C02-kibocsátás, a vegyszermentes növények mind fontos dolgok, de a háromból csak kettőt lehet választani, mindhármat egyszer­re lehetetlen ellenezni. Illetve lehetséges, és ha eredményesek, akkora túlnépesedési problémát is megoldják, igaz, nem éppen elegánsan, ha­nem éhínséggel. Ez a könyvecske érdekes olvasmány mindenkinek, aki véleményt akar alkotni a GMO-ról, erről a sokrétű, bonyolult témáról.

-

Kapcsolódó recenziók

AJÁNLOTT KÖNYVEK