
Oldalszám: 156 oldal
Formátum: A/5
ISBN: 978-963-2791-53-1
Témakör: Evolúció, Ökológia
Sorozat: Szokatlan szempontok
Eredeti ár: 2200 Ft
Webshop ár: 1650 Ft
KOSÁRBA
Génmódosított növények – Mire jók?
A GMO-k (Genetically Modified Organisms - genetikailag módosított élőlények) egyre inkább a mindennapi életünk részei. Emberi gént hordozó GM-baktériumok állítják elő például azt az inzulint, amivel a cukorbetegeket kezelik nap mint nap. A nagyüzemi mezőgazdálkodás részévé váltak olyan szója-, gyapot-, repce- és kukoricafajták, amelyeknél szintén genetikai módosítással érték el, hogy bizonyos kártevőknek és gyomirtó szereknek ellenálljanak. E növényfajtákat gyakran szabadalmak védik, amelyek tulajdonosai befolyásos multinacionális cégek, és sokak szerint csak ezek profitjának növelésére szolgál a technológia.
De miért gondoljuk, hogy a világ összes termelője, az USA-tól Brazílián át Kínáig, mind csak az agresszív marketingnek dől be, és a GM-növények valójában nem is jók nekik? Miért veszik meg a drágább GMO-magot, ha senki sem kényszeríti rá őket? „A világ mezőgazdái józan üzletemberek, nem könnyen becsapható idióták." Azt vásárolják, amivel nagyobb termést érhetnek el kisebb ráfordítással. A rovarkártevőre rezisztens GM-növények maguk termelik a rovarokra nézve mérgező anyagokat, nem kell őket permetezni, amivel töméntelen vegyszertől kíméljük meg magunkat és a környezetünket. Az ilyen növények termelésénél nem kell mélyszántást végezni, és jelentősen csökken a C02-kibocsátás is. Az Európában is engedélyezett GM-kukorica kukoricamoly-rezisztenciája szoros összefüggésben van azzal, hogy jelentősen csökkent a GM-kukorica Fusarium gombafertőzöttsége is, amely gomba emberre veszélyes mérgeket termel. Venetianer Pál könyvében rendkívül közérthetően magyarázza el, hogyan készülnek a GM-növények, és bemutatja a GM-mezőgazda-ság világhelyzetét. A semleges szakértő nézőpontjából járja körbe a GMO előnyeit és az élet különböző területein felvetett problémákat, az etikai, vallási, biológiai, gazdasági, szociális, ökológiai, élelmiszer-biztonsági kérdéseket.
A könyvet olvasva világossá válik, hogy az érzelmekkel és indulatokkal teli nyilatkozatok jelentős része mögött a tájékozatlanság és az ismeretlentől való félelem áll. A tiltakozók derékhadát alkotó zöldszervezetek szépen prosperálnak, miközben a szó szoros értelmében együgyűek, mert kizárólag egyetlen szempontot hajlandók figyelembe venni. Nem ártana eldönteniük, hogy mi ellen tiltakoznak, mert a génmódosítás, az alacsonyabb C02-kibocsátás, a vegyszermentes növények mind fontos dolgok, de a háromból csak kettőt lehet választani, mindhármat egyszerre lehetetlen ellenezni. Illetve lehetséges, és ha eredményesek, akkora túlnépesedési problémát is megoldják, igaz, nem éppen elegánsan, hanem éhínséggel. Ez a könyvecske érdekes olvasmány mindenkinek, aki véleményt akar alkotni a GMO-ról, erről a sokrétű, bonyolult témáról.
Kapcsolódó recenziók
- Nincsenek százszázalékos módszerek - Venetianer Pál biológus-akadémikus a génkezelt növényekről (Hargiati Miklós, Népszabadság, 2010. augusztus 16. )
- Elszabadult repce izzítja a génmódosított növények körüli vitát (Molnár Orsolya, Origo, 2010. 08. 06. )
- Génmódosított növények – Mire jók? (ulmarius, Természet Világa, 2011-08-01)
- Génmódosított növények – Mire jók? (-, IPM, 2010-12-31)
- Génmódosított növények – Mire jók? (Gyimesi Júlia, Kossuth Rádió, 2010-08-12)
- Venetianer Pál: Génmódosított növények - Mire jók? (entropic, e-konyv.blog.hu, 2011-06-27)