Ez az oldal sütiket használ
A www.typotex.hu webáruházának felületén sütiket (cookies) használ, vagyis a rendszer adatokat tárol az Ön böngészőjében. A sütik személyek azonosítására nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek. Az oldal használatával Ön beleegyezik a sütik használatába. További információért kérjük, olvassa el adatvédelmi elveinket!
0 db
0 Ft
Felhasználó neve / E-mail cím

Jelszó

Elfelejtett jelszó
 
 
 
Megjelenés: 2018
Oldalszám: 424 oldal
Formátum: A/5
ISBN: 978-963-4930-02-0
Témakör: Tudománytörténet, Kémia, vegyészet

Elfogyott

A könyvek illata
Írások a nanogyémántokról, a csokoládéról és egyéb kémiai érdekességekről

A könyvek illata

2019-2-27

A kötet a szerző 2010. és 2018. között magyar nyelven megjelent 27 dolgozatát és 5 új írását 6 nagyobb fejezet keretében ismerteti. A korábban publikált dolgozatok közűl 3 a Magyar Tudományban, 3 a Természet Világában, 1 az Élet és Tudományban, és 20 a Magyar Kémikusok Lapjában jelent meg. Ennek megfelelően az írások zöme vegyészekhez szól akiket szakmai alapossággal tájékoztat a kémia újdonságairól. A könyv stílusán érezhető a szerző több évtizedes szerkesztői gyakorlata. Ezt tükrözi a széles területre kiterjedő témák megválasztása és a szakkifejezések gondos magyarázata, ill. az idegen kifejezések legjobbnak ítélt fordítása.

Több írás is tükrözi a szerző alapos irodalmi jártasságát, különösen az általa patológiásnak nevezett (titkosított) körülmények között elért eredmények publikációinak, ill. a kutatók sorsának leírásában (nukleáris robbanófejek ~ Danyilenko, a maláriát gyógyító qinghaosu felfedezése ~ Tu You You). Nagyon élvezetes a „Szemléletek ütközése” című, korábban még nem publikált írás, ami egy kommentár nélküli levélváltás két nagy tekintélyű kutató, a kémikus Smalley és a mérnök Drexler között a nanokémia ill. a nanogyártás kibékíthetetlen tudományos és mechanikus felfogása tárgyában. Ugyancsak igen hiteles a szerző folyóiratainak megalapításáról folytatott beszélgetés, ami felidézi a múlt század hatvanas éveinek kissé enyhült, de alapjaiban még mindíg korlátozott publikációs lehetőségeit, az azokon segíteni akaró szándékot és a megvalósítást, ami egy Kelet-Európai tudománytörténeti epizód.

A könyv tartalmaz népszerűsítő írásokat is. Kimutatja, hogy Karinthy Frigyes volt az első, aki felismerte, hogy kicsi a világ, mert két vadidegen ember között sem kell ötnél több személy ahhoz, hogy ismerősök ismerősén keresztül kapcsolat létesüljön közöttük (Egyetemes lángelme). Megcáfolja a nyereg alatt puhított hús legendáját, mivel azt a húst sosem ették meg, hanem azzal gyógyították a lovak kisebesedett hátát. Elmondja Őtzi, a jégember 5000 éves történetét és megállapítja, hogy utolsó két étkezése (őz és kecske) valóságos lakoma volt. Leírja a whisky történetét és részletes gyártási folyamatát, amiből kiderül, hogy az amerikai eljárás az ital érlelésére új hordókat használ, míg a skót whisky használt hordókban érlelődik. De a skót whisky nem a takarékosság miatt híres, hanem azt a használt hordók dongái által megőrzött illat és zamatanyagok gazdagítják.

A könyvet jó kézbe venni, a szöveg betűmérete kellemes olvasást biztosít, a megértést nagyszámú ábra segíti. Kár, hogy az ábrák felirata olyan kisméretű betükkel van ellátva, hogy az olvasás nehézséget okoz.

Összefoglalva, az érdeklődő olvasó sok ismeretanyaghoz jut hozzá.

Simonyi Miklós

Kapcsolódó recenziók

AJÁNLOTT KÖNYVEK