A kötet a szerző 2010. és 2018. között magyar nyelven megjelent 27 dolgozatát és 5 új írását 6 nagyobb fejezet keretében ismerteti. A korábban publikált dolgozatok közűl 3 a Magyar Tudományban, 3 a Természet Világában, 1 az Élet és Tudományban, és 20 a Magyar Kémikusok Lapjában jelent meg. Ennek megfelelően az írások zöme vegyészekhez szól akiket szakmai alapossággal tájékoztat a kémia újdonságairól. A könyv stílusán érezhető a szerző több évtizedes szerkesztői gyakorlata. Ezt tükrözi a széles területre kiterjedő témák megválasztása és a szakkifejezések gondos magyarázata, ill. az idegen kifejezések legjobbnak ítélt fordítása.
Több írás is tükrözi a szerző alapos irodalmi jártasságát, különösen az általa patológiásnak nevezett (titkosított) körülmények között elért eredmények publikációinak, ill. a kutatók sorsának leírásában (nukleáris robbanófejek ~ Danyilenko, a maláriát gyógyító qinghaosu felfedezése ~ Tu You You). Nagyon élvezetes a „Szemléletek ütközése” című, korábban még nem publikált írás, ami egy kommentár nélküli levélváltás két nagy tekintélyű kutató, a kémikus Smalley és a mérnök Drexler között a nanokémia ill. a nanogyártás kibékíthetetlen tudományos és mechanikus felfogása tárgyában. Ugyancsak igen hiteles a szerző folyóiratainak megalapításáról folytatott beszélgetés, ami felidézi a múlt század hatvanas éveinek kissé enyhült, de alapjaiban még mindíg korlátozott publikációs lehetőségeit, az azokon segíteni akaró szándékot és a megvalósítást, ami egy Kelet-Európai tudománytörténeti epizód.
A könyv tartalmaz népszerűsítő írásokat is. Kimutatja, hogy Karinthy Frigyes volt az első, aki felismerte, hogy kicsi a világ, mert két vadidegen ember között sem kell ötnél több személy ahhoz, hogy ismerősök ismerősén keresztül kapcsolat létesüljön közöttük (Egyetemes lángelme). Megcáfolja a nyereg alatt puhított hús legendáját, mivel azt a húst sosem ették meg, hanem azzal gyógyították a lovak kisebesedett hátát. Elmondja Őtzi, a jégember 5000 éves történetét és megállapítja, hogy utolsó két étkezése (őz és kecske) valóságos lakoma volt. Leírja a whisky történetét és részletes gyártási folyamatát, amiből kiderül, hogy az amerikai eljárás az ital érlelésére új hordókat használ, míg a skót whisky használt hordókban érlelődik. De a skót whisky nem a takarékosság miatt híres, hanem azt a használt hordók dongái által megőrzött illat és zamatanyagok gazdagítják.
A könyvet jó kézbe venni, a szöveg betűmérete kellemes olvasást biztosít, a megértést nagyszámú ábra segíti. Kár, hogy az ábrák felirata olyan kisméretű betükkel van ellátva, hogy az olvasás nehézséget okoz.
Összefoglalva, az érdeklődő olvasó sok ismeretanyaghoz jut hozzá.