
Megjelenés: 2021
Oldalszám: 296 oldal
Formátum: B/5
ISBN: 978-963-4931-07-2
Témakör: Antropológia, Evolúció, Társadalomtudomány
Eredeti ár: 4500 Ft
Webshop ár: 3375 Ft
KOSÁRBA
A táplálkozás százmillió éves története
Bármilyen meghökkentőnek is hangzik ez elsőre, az ember az evolúció rendszertehnikai anomáliája. Ez mutatkozik meg a Homo sapiens történelmében: olyan szerveződési (társadalmi-gazdasági) és technológiai fejlődésre képes, amelyet a biológiai rendszerei nem tudnak befogadni, nem tudnak hozzá illeszkedni. Utóbbi törvényszerű: a biológiai illeszkedés csak sok generációt átívelve , a kisebb-nagyobb módosulások továbbadása és ílymódon történő elterjedése útján működik, ezzel ellentétben a modern ember életmódjának és feltételeinek változása nagyságrendekkel is gyorsabb lehet. Ez tökéletesen érthetően kiviláglik Le könyvéből is. Arra is rádöbbenünk, hogy a biológiai adottságainknak megfelelő élet- és táplálkozásmódunk a mezőgazdaság forradalmával végleg megszakadt. Teljesen összecseng ez a híres történész Yuval Noah Harari tételével, amely szerint a mezőgazdasági forradalom a történelem legnagyobb csalása volt. (SAPIENS - Az emberiség rövid története - Animus Kiadó, 2015)
A Typotex ajánlójából: „Életünknek manapság kevés olyan területe van, amelyet annyi ellentmondásos információ terhel, mint az étrendünk. (Ennek két döntő oka van. Az egyik, hogy a fejlett világban óriási túlkínálat van élelmiszerből, így az emberek válogathatnak, mit egyenek. A vevőkért öldöklő verseny folyik, minőségi és étrendi tanácsokkal is igyekeznek termékeknek megnyerni, másoktól elfordítani őket. Továbbá, a különféle módokon előadott gasztronómiai és táplálkozásélettani tanácsadás maga is aktív üzletággá vált, s minden eladni akaró a maga vonzónak beállított ’lovát’ állítja elénk. Le könyve viszont teljesen más: pártatlan, becsületes, nagy hozzáértéssel előadott tájékoztatás. - OP) A különböző kultúrák évszázados konyhái a bonyolult biológiai igények és a környezet által finomhangolt evolúció eredményei. (Vigyázat: ez a hagyományos konyhákra vonatkozik! - OP) Mit tehetünk az egészségünkért a tömegélelmiszerek korában? Stephen Le kanadai biológiai antropológus könyve elődeink táplálkozási stratégiáit feltáró nagy ívű történeti áttekintés, a világ különböző földrészein élő embereket és az ottani ételfogyasztási szokásokat bemutató szórakoztató útirajz, aktuális tudományos kutatás és meggyőző életmód-tanácsadó egyszerre.” (Kiemelések tőlem)
Le elbeszélő stílusa kellemesen laza, gördülékeny, nem kevés öniróniával. Könyve első felét gazdagon megtűzdeli remek gasztronómiai - olykor nekünk kissé extrém - kalandozásokkal. (Nem állítanánk, hogy minden arra is csábít, hogy kipróbáljuk.) A továbbiak inkább válogatott - igen érdekes és a problémákban érintett olvasóknak hasznos - fejezetek a táplálkozásélettanból.
Fontos jellemző, hogy Le nagyon nem szobatudós. Gasztronómiai kutatásait úgy végzi, hogy odautazik, roppant mozgékonyan jár be vidékeket, és keresi fel egzotikus táplálékok lelőhelyeit, specialistáit, előállítóit. Mindenütt könnyen barátkozik, és ezzel már betekintést is ad országok, vidékek sajátos világába. Második generációs vietnami-kanadai, s a kettős gyökerei is nyitottabbá teszik.
„A táplálkozás százmillió évéről szóló könyvemnek az a legfőbb állítása, hogy napjainkban azért áraszt el bennünket a különféle betegségek valóságos özöne, mert az étrendünk, az életmódunk és a környezetünk az őseinkéhez képest jelentősen megváltozott. (S mert, amint kifejti, étrendünk változásai nagyon nincsenek összhangban életmódunk változásaival. - OP) A könyvből kiderül majd, hogyan táplálkoztak és éltek őseink, továbbá gyakorlati javaslatok is találhatók benne arra vonatkozólag, hogy kisebb módosításokkal hogyan illeszthetjük be őseink szokásait a mai mindennapi életünkbe, hogy elkerüljük vagy legalább késleltessük a főbb krónikus betegségek kialakulását.” (Idézetek innentől a könyvből)
„A megfigyeléseim és a táplálkozással foglalkozó tudományos kutatások újraértelmezésének eredményeképpen felfedeztem néhány eljárást, amelyeket az egészségünk megőrzése érdekében alkalmazhatunk. Ezeket a lépéseket a könyvben több helyen is taglalom, és összefoglalom az utószóban is.”
„Ebben a könyvben bejárjuk a táplálkozás történetének legfontosabb állomásait, a gyümölcsöktől, hústól, keményítőktől, alkoholtól és tejtermékektől egészen a vízi élőlényekig és a genetikailag módosított terményekig, és megnézzük, miért ettük a különböző ételeket, illetve hogy ezek milyen hatással vannak az egészségünkre.”
Kalandra fel? „Legelőször is visszamegyünk százmillió évet az időben, és szemügyre veszünk egy olyan ételfajtát, amelyet néhány nagyon távoli ősünk nyilvánvalóan nagy élvezettel fogyasztott: a rovarokat és egyéb csúszómászókat. Az őseinknek megfelelt - vajon megfelelne nekünk is?
Kapcsolódó recenziók
- A táplálkozás százmillió éves története (Lipka Bori, http://ekultura.hu/, 2022-09-28)
- Mit ettek őseink, és miért fontos ez ma? (Carbonari , https://www.kulturpara.hu/, 2022. január 21.)
- Civilizációs gyomrosok (Szira Péter, https://www.octogon.hu/, 2021. augusztus 31.)
- A táplálkozás százmillió éves története (Dr. Osman Péter, http://www.innovacio.hu/, 2021-8-10)
- Hallgassunk a hasunkra (Falusi Dóra, https://konyvterasz.hu/, 2021. július 28.)
- Mit ettél össze az elmúlt százmillió évben?! (Grozdits Hahó, https://librarius.hu/, 2021-7-21)
- A táplálkozás százmillió éves története (Sümegi András, IPM, 2021-7-22)