
Megjelenés: 2021
Oldalszám: 296 oldal
Formátum: B/5
ISBN: 978-963-4931-07-2
Témakör: Antropológia, Evolúció, Társadalomtudomány
Eredeti ár: 4500 Ft
Webshop ár: 3375 Ft
KOSÁRBA
Civilizációs gyomrosok
Hogy a táplálkozásantropológiára magára akár diszciplínaként is lehetne tekinteni, az csak az utóbbi nagyjából ötven évben és jellemzően az északi félteke jóléti államainak polgárai előtt vált nyilvánvalóvá. A világ többi részén, amely egyébiránt a népesség mintegy négyötödét is lefedi, a táplálékbevitel jellemzően nem szertartásos körülmények között, afféle gasztrotemplomokban történik, hanem megmaradt annak, ami évmilliókkal ezelőtt is volt: a bendő megtöltése az élő szövet működéséhez szükséges energia előállításának céljából. Szira Péter könyvajánlója az OCTOGON 169-es (2021/5-ös) lapszámából.
Persze könnyű kenyér és olcsó zsurnaliszta-fogás a hanyatló nyugat egy újabb hóbortjaként leírni a táplálkozástudományt, ráadásul nem is lenne tisztességes. A főemlősök evolúciója során a környezet változásához tökéletesen alkalmazkodó génállományunk viszont alig tudott adaptálódni az ipari civilizáció gyomrosaihoz, jelesül annak táplálékfeldolgozást érintő hatásaihoz. A kanadai biológiai antropológus, Stephen Lee gyakorlatilag bejárta és végigette – beleértve az „Ízletes ízeltlábúak” fejezetcím alatt tárgyalt ehető dolgokat is – a világ minden tájékát, hogy kiderítse, miért vált ez a tulajdonképpen ösztönös tevékenység, az evés, oly sok baj forrásává.
Csak egy példa a sok közül: a kelet-afrikai maszájok napi koleszterinbevitele akár hatszor annyi is lehet, mint egy átlagos nyugatié, koleszterin-szintjük mégis jóval alacsonyabb a mienknél, a génjeik ugyanis jól alkalmazkodtak a magas koleszterin-tartalmú étrendjükhöz.
Arról viszont fogalmunk sincs, hogy főemlős őseink miért vesztették el a C-vitamin-szintetizáló képességüket úgy nagyjából 60 millió évvel ezelőtt. És a változás csupán egyetlen génen (GLO) múlt, amely a folyamat utolsó lépésében részt vevő enzimet állította elő. Lee – a pompás hasonlatok mestere – erre az esetre azt mondja, ez olyan, mintha egy rock-banda a koncert előtt kirúgná a dobosát.
Ezeket az eseményeket nevezhetnénk akár érdekes evolúciós variabilitásnak is, a magyarázat azonban nem ott, mármint az evolúcióban, hanem a környezeti hatásokhoz való alkalmazkodásban keresendő, hiszen jóval gyakoribb, hogy egy-egy efféle – amelyekből jó párat tárgyal is a kötet –jelenség csupán „mellékhatása” volt az evolúciónak.
Még egy akadémikus alapossággal megírt könyv sem lesz maradandó konklúzió nélkül, így hát, e jó szokáshoz igazodva, a szerző a kötet végén tíz érthető és egyszerű pontban összefoglalja a helyes táplálkozásról és a jó élet szabályairól vallott tanácsait a táplálkozásból eredő ezer és egy nyavalyától sújtott embertársainak. A kitűnő és helyenként minden túlzás nélkül tényleg bravúrosan megírt kötet a kiadótól megszokott pontossággal, gördülékeny és érthető fordításban – Varró Zsuzsa – látott napvilágot.
A jól áttekinthető tükörméret és a tördelés Fodor Gábor grafikust, a mutatós borítóterv pedig Somogyi Pétert dicséri. Egyetlen szívfájdalmunk, hogy a majd’ ötvenoldalnyi irodalomjegyzékben egyetlen magyar vonatkozású hivatkozást sem találtunk.
Kapcsolódó recenziók
- A táplálkozás százmillió éves története (Lipka Bori, http://ekultura.hu/, 2022-09-28)
- Mit ettek őseink, és miért fontos ez ma? (Carbonari , https://www.kulturpara.hu/, 2022. január 21.)
- Civilizációs gyomrosok (Szira Péter, https://www.octogon.hu/, 2021. augusztus 31.)
- A táplálkozás százmillió éves története (Dr. Osman Péter, http://www.innovacio.hu/, 2021-8-10)
- Hallgassunk a hasunkra (Falusi Dóra, https://konyvterasz.hu/, 2021. július 28.)
- Mit ettél össze az elmúlt százmillió évben?! (Grozdits Hahó, https://librarius.hu/, 2021-7-21)
- A táplálkozás százmillió éves története (Sümegi András, IPM, 2021-7-22)